top of page

Matmata - en amasirr familie 

 

Efter tre timers kørsel fra El Jem ankom vi til Matmata, hvor vi skulle besøge en Amasirr familie, som er en del af den frie befolkning i Tunesien. Det var en helt speciel oplevelse, da de stadig lever i huler under jorden. Deres huse er bygget ind i klipperne, men med en åben gårdhave i midten, som giver lys og varme til huset. Gårdspladsen er rund og midtpunktet for hele huset, da de forskellige rum og værelse er udgravet ud fra den. Der er meget mørkt og koldt i værelserne, da der ikke er nogen vinduer eller anden mulighed for, at der kan komme lys og varme ind. Ser man bort fra at væggene er jord, så er rummene indrettet ligesom et hvert andet hjem i Tunesien. Det vil sige med en seng, et skab og billeder på væggene. Det kunne være fedt, hvis de havde bygget et hotel i samme stil på værelserne, så man som turist, havde mulighed for at leve i nogenlunde samme stil, som familien, dog med lidt bedre muligheder. 

 

Befolkningen snakker boubor, som er et gammelt sprog, der ikke kan læres i skolen, og derfor må læres hjemme. Som det ses på billederne nedenfor, så lever de ude i middle of nowhere, og skal derfor gå langt for at få friske forsyninger. Og når vi som en generel ting, gør grin med, at de ofte er 30-40 år bagud hernede i forhold til deres hjem og teknologi, så er amasirr familierne helt sikkert længere bagud, da de stadig benytter sig af das og bad udendørs og ikke rigtig har adgang til elektronik, hvilket er meget langt fra vores hverdag i Danmark.

 

Det var helt sikkert en speciel oplevelse at besøge familien, og det kunne egentlig være fedt at prøve at leve som dem i en uge. Det fik vi dog ikke mulighed for, da turen kun bød på et kort visit, hvor vi blev budt på brød og te, som familien selv havde lavet. Moderen og faderen kan ses på billederne nedenfor, men børnene var desværre i skole på det pågældende tidspunkt, og vi fik derfor ikke mulighed for at tage billederne af dem eller se, hvor mange de egentlig boede i ”huset”.

Som en lille sjov fakta, så blev star wars filmene optaget i samme område, som familien bor i. Vi bliver vidst snart nødt til at se de film, så vi kan se, om vi kan genkende områderne, som vi er kørt igennem. 

bottom of page