top of page

Medina Hammamet 

Den anden dag besøgte vi den gamle medina i Hammamet. Medinaen består i dag af en masse små butikker samt det gamle fort og nogle restauranter. Som det ses nedenfor, var vi inde på fortet, som giver en fantastisk udsigt over byen, vandet og medinaen. I Hammamet er fortet placeret i venstre side, da det oprindeligt gav det bedste overblik over mulige fjender, hvad enten de kom fra sø- eller landsiden.

Da medinaen blev bygget boede befolkningen udelukkende derinde, da der kun var marker udenfor medinaen.

I dag er der mange indgange indtil medinaen, men oprindeligt var der kun én, så det var nemmere at holde øje med de folk, som gik ind og ud af medinaen. Medinaen er opbygget således at husene ligger i cirkler (modsat den vestlige kultur, hvor man byggede firkantede templer osv.). Der er fire cirkler, der engang blev brugt til beboelse, og inderst i medinaen ligger en moske, som er tilgængelig for alle. Yderst boede de fattige, det vil sige, befolkningen med marker og dyr. Det skyldes, at de gerne boede med deres dyr, men dyrene måtte ikke opholde sig længere inde i medinaen. I den næste cirkel boede de familier, som levede af dårlig lugtende industriarbejde. Derefter boede de familier, som betragtes som middelklassen, det var dem, som levede af at producere tøj og sko. I den inderste cirkel og dermed tættest på moskeen boede de rigeste, det vil sige dem, som levede af at lave parfume og guld.  

 

Alle medinaer er bygget op ens indvendig, den eneste forskel er størrelsen på medinaen, samt fortet som også kan variere i størrelsen, samt være placeret i enten højre eller venstre side afhængig af, hvad der gav det bedste overblik.

Inderst i fortet i Hammamet ligger en mand, der af befolkningen betragtes som hellig, begravet. Han viede sit liv til at forsvare og beskytte medinaen i Hammamet.

Ydermere er der i fortet forklaringer omkring borgernes oprindelige beklædningsgenstande, deres marker og frugtplantager, ridderne af Malta, kort over medinaen, historiske billeder m.m.  

 

Medinaen og fortet i Hammamet giver indblik i befolkningens historie og levemåde og er derfor en god oplevelse for at forstå den Tunesiske kultur.

Selve fortet er ikke et besøg der tager lang tid, men udsigten og de historiske fortællinger er som sagt det hele værd. Entreprisen er ydermere kun 7 DT hvilket svarer til ca. 25 DKK. 

bottom of page